Vaapun säätö

Vaapun säätö, Uistimen säätö

Vaapun uinnin säätäminen tapahtuu kääntämällä nokkalenkkiä. Nokkalenkin käännöllä saadaan sekä kyljelleen kaatuva vaappu uimaan pystyssä että vaikutettua vieheen potkun tiheyteen ja hakuominaisuuksiin.

Vaappu kaatuu kyljelleen

Kyljelleen kaatuva vaappu saadaan uimaan pystyssä kääntämällä nokkalenkkiä varovasti kaatumiskyljen puolelle.

Haun viritys

Porraslevyllisen vaapun potkun laajuutta ja hakua lisätään kääntämällä nokkalenkkiä alaspäin – potku tihenee ja haku vähenee, kun nokkalenkkiä käännetään ylös.

Kourulevyllisen vieheen hakua saadaan lisättyä kääntämällä nokkalenkkiä ylös. Samalla, kun haku kasvaa, vieheen potku tihenee. Alas käännettäessä kourulevyllisen vieheen runkopotku laajenee ja haku vastaavasti vähenee.

Vieheen hakuominaisuuksien muuttaminen vaikuttaa myös vieheen uintisyvyyteen. Nyrkkisääntönä on, että haun kasvattaminen vähentää uintisyvyyttä.

säätö_alas

Hienosäätö

Litistämällä nokkalenkkiä varovasti vaappu saadaan vastaamaan tarkemmin siiman liikkeisiin. Liika litistäminen kuitenkin voi tuhota vaapun uinnin paksuilla siimoilla ja vaihtajilla.

Kääntämällä vaapun maha ja perälenkkiä vastakkaisiin suuntiin, uintiin saadaan epäsäännöllisyyttä kun koukkujen aiheuttama painotus ja vastus vaihtelevat eri tavalla.

Porraslevyllisissä vaapuissa voidaan muokata uintiin lisävariaatioita myös muuttamalla uintilevyn kulmaa. Kun levyä taivutetaan ylöspäin, vieheen potkutiheys vähenee. Esimerkiksi, kun halutaan erittäin hakeva viehe tiheällä potkulla, taivutetaan nokkalenkki alas ja uintilevyä ylös. Jos halutaan herkkä ja hakematon viehe isolla runkopotkulla, taivutetaan nokkalenkki ylös ja uintilevyä alas.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.