Vieheen värin valinta

Ei ole harvinaista, että päivän ottivieheiden voi havaita peilaavan samoja värisävyjä kuin saaliskalat. Kuvassa Kala-Iisa70 ja Pohjois-Päijänteen taimen toukokuisessa auringonnousussa.

Monet lohenkalastajat vannovat niin kutsutun 70/30 -periaatteen nimeen. Kyseisen periaatteen mukaan vieheen kalastavuudesta 70% määräytyy uinnin ja 30% värin perusteella. Edeltä mainitun 30 prosenttisen maksimoiminen onkin sitten jo oma taiteenlajinsa. Prosessin teoriatausta on tutkimus- ja perimätiedosta, kokemuksesta sekä tunnetilasta koostuva sekametelisoppa, jossa jokaisella kalastajalla on oma reseptinsä. Tämä tekeekin aihepiiristä mystisen ja kiinnostavan. Vaikka absoluuttisia totuuksia tästä aiheesta on hankala kirjoittaa, kalastusta on harrastettu Suomessa jo niin pitkään, että tiettyjen perusperiaatteiden julkistaminen ei ammu räikeästi metsään. Tässä artikkelissa on meidän reseptimme perusraaka-aineet. Lukuiloa.

Usein värivalinassa onnistutaan, kun keskitytään havainnoimaan ympäröivässä luonnossa vahvana esiintyviä värisävyjä, veden kirkkautta ja veden väriä.

Ympäröivän luonnon värimaailma

Värin valinta

Vieheen värivalinnassa kannattaa huomioida ympäröivan maiseman vallitsevat värimaailmat. Värit heijastuvat veden pintakerroksen läpi lähellä pintaa uivaan lohivieheeseen. Nyrkkisääntönä on, että vieheeseen haetaan samoja värisävyjä kuin taivaanrannassa, rantaviivan kasvillisuuden valtaväreissä sekä pohjan heijastuksissa. Tämä ohjesääntö toimii varsinkin kirkkaassa vedessä usein hyvin.

Veden kirkkaus ja väri – ”Tummaan tummaa, kirkkaaseen kirkasta.”

Samea vesi (ruskea)

Metallit: Punaruskeat metallisävyt (kupari ja mattakulta) näkyvät hyvin valossa. Kirkkautta vähennetään valon vähetessä ja veden samentuessa.

Värit: Punainen ja ruskea näkyvät hyvin näkösyvyyteen saakka. Myös kirkkaat keltaisen ja vihreän sävyt toimivat valossa. Tummemmat sävyt valon vähetessä.

Aurinkoinen: Mattakulta, sininen, keltainen, kirkas punainen, lehtivihreä, ruskea

Puolipilvinen: Kupari, mattakulta, vihreä, keltainen, punainen, ruskea

Pilvinen: Mattavärit: Mattakupari, musta, tummanpunainen, tummanvihreä, violetti

Sade ja yö (Mattavärit): Musta, tummanvioletti, tummanpunainen, tummanvihreä

Kirkas vesi (lievästi ruskea tai vihreä)

Metallit: Hopea ja kulta näkyvät hyvin valossa. Kirkkautta vähennetään valon vähetessä ja veden samentuessa.

Värit: Punainen ja myös kirkkaat keltaisen ja vihreän sävyt toimivat valossa. Tummemmat sävyt valon vähetessä.

Aurinkoinen: Kulta, hopea, sininen, keltainen, oranssi, punainen, valkoinen

Puolipilvinen: Kulta, hopea, sininen, vihreä, keltainen, punainen, oranssi

Pilvinen (Mattavärit): Mattakulta, mattahopea, musta, tummanpunainen, tummanvihreä, violetti

Sade ja yö (Mattavärit): Musta, tummanvioletti, tummanpunainen, tummanvihreä

Värin valinta Koska vaapun värin valintatapoja on lähes yhtä monta kuin kalastajia, ei tästä aiheesta saa kirjoitettua absoluuttisia totuuksia. Toisaalta tämä tekeekin aihepiiristä mystisen ja kiinnostavan. Kappaleeseen on koottu perimätiedon, omien kokemusten ja tieteen pohjalta vieheen värin valintaan vaikuttavia asioita ja perusperiaatteita. Ympäröivän luonnon värimaailma: Vieheen värivalinnassa kannattaa huomioida ympäröivan maiseman vallitsevat värimaailmat. Värit heijastuvat veden pintakerroksen läpi lähellä pintaa uivaan lohivieheeseen. Nyrkkisääntönä on, että vieheeseen haetaan samoja värisävyjä kuin taivaanrannassa, rantaviivan kasvillisuuden valtaväreissä sekä pohjan heijastuksissa. Tämä ohjesääntö toimii varsinkin kirkkaassa vedessä usein hyvin. Veden kirkkaus ja väri – ”Tummaan tummaa, kirkkaaseen kirkasta.” Samea vesi (ruskea) Metallit: Punaruskeat metallisävyt (kupari ja mattakulta) näkyvät hyvin valossa. Kirkkautta vähennetään valonLue lisää…